PAJ GROUP - Danemarca                                                                                                 

Firma PAJ Group din Danemarca este formata din patru unitati de afaceri: Sisteme medicale de urgenta, Trafic, Senzori si Siguranta. Toate cele patru unitati au propriile departamente de cercetare, dezvoltare si productie, cu o bogata experienta intr-o gama larga de tehnologii cum ar fi: electronica, software, mecanica, interfete, robotica, controlul fluidelor, laser, optica si senzori.

Prezenta apei in ulei provoaca defectiuni.
Uleiul trebuie sa fie curat si uscat.

EFECTELE APEI IN ULEI

  • Cercetarile facute au demonstrat ca dupa particule, apa si umezeala reprezinta cea de-a doua cauza a distrugerii sistemelor de ungere.
  • Apa reduce durata de utilizare a uleiului si are un efect distructiv asupra componentelor sistemului:
    • Deprecierea peliculei de protectie si a lubrifierii
    • Aparitia coroziunii
    • Fisuri produse de hidrogen (fragilitate si aparitia golurilor)
    • Degradarea uleiului si oxidarea rapida a acestuia
  • Efectul de distrugere a partilor motoarelor, cilindrilor, rulmentilor, etc. duce la aparitia defectiunilor mecanice si implicit la costuri mari cu reparatiile si timpii de intrerupere a activitatii (estimate intre 10.000 si 200.000 de Euro).
  • Orice ulei are capacitatea de a retine o anumita cantitate de apa (apa dizolvata) in functie de tipul uleiului si temperatura, pana la formarea apei libere.
  • Apa libera are efectul cel mai distructiv, cu toate ca distrugerile apar deja la o activitate redusa a apei. Pentru o protectie eficienta a componentelor mecanice, continutul de apa nu trebuie sa depaseasca 30% din nivelul de saturatie.
  • Cantitatea de apa dizolvata in fiecare tip de ulei depinde foarte mult de uleiul de baza, aditivi, oxidare, temperatura si presiune.


MASURAREA ACTIVITATII APEI

  • In mod traditional, continutul de apa in ulei s-a masurat utilizand metode chimice sau echipamente de laborator, exprimandu-se in procente (%) sau parti per milion (ppm).
  • Metoda de laborator are cateva dezavantaje:
    • Esantionul mic de ulei nu poate fi reprezentativ pentru cantitati mari de ulei.
    • Timpul mare pana la primirea rezultatelor de la laborator, poate duce la situatia in care defectiunile  s-au produs deja.
    • Analizele sunt efectuate de regula o data sau de doua ori pe luna.
    • Esantioanele depind foarte mult de pregatirea personalului si de manuirea si pastrarea corecta a probelor prelevate.
    • Multe analize ale tipurilor de uleiuri stabilesc un continut inexact al apei – de exemplu mai putin de 1000 ppm. Pentru multe tipuri de uleiuri si aplicatii, efectele nocive apar chiar si la 100 ppm.
  • Aceste neajunsuri pot fi eliminate prin instalarea unor senzori PAJ WIO (Water-In-Oil) care sa monitorizeze continuu nivelul apei in tot sistemul de ungere.
  • Senzorii PAJ sunt cei mai precisi de pe piata si sunt etalonati in functie de tipul de ulei utilizat.
  • Senzorii dau un semnal de alarmare care permite luarea masurilor preventive necesare, ceea ce inseamna costuri de intretinere mai mici si reducerea timpului de reparatie.